POČETNA POČETNA
   KHL-Sistem
Preduzeće za projektovanje usluge i konsalting
© KHL-DESING
SOLARNA PUMPA O nama WEB-Dizajn Reference Kontakt Prijatelji Proizvodi

Svedoci smo nekih klimatskih promena ili to samo nama tako izgleda. Nije mnogo ni bitno, možda se to samo nama čini al problem sa velikom sušom u letnjim mesecima evidentno postoji i na neki način se mora rešavati. Današnja poljoprivredna proizvodnja je ustvari industrijska proizvodnja i kao takva zbog vrelikih ulaganj ne sme da trpi usled ćudi prirode, barem onih koji se mogu rešiti i u meri u kojoj se mogu rešiti.
Popularno nazvane solarne pumpe su ustvari pumpni sistemi koji energiju za pokretanje dobijaju direktno od sunca posredstvom fotonaponskih modula (popularni solarni paneli).
Šematski prikaz jednog ovakvog kompletnog i potpuno automatizovanog sistema je prikazan na slici:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1. Solarni paneli odgovarajuće snage-odabrani prema snazi pumpe

2. Komandni kontroler-elektronski sklop koji sprečava rad pumpe bez vode

3. Pumpa-potapajuća,opremljena senzorom koji sprečava rad pumpe bez vode

4. Rezervoar za vodu opremljen senzorima za gornji i donji nivo vode-potrebni za vezu sa sistemom za navodnjavanje

5. Bunar,izvor,potok,kanal,reka-voda za bilo kakvu priču omora postojati voda i Sunce

 

 

 

 

 

 

 

 

Analiziraćemo najslabiji model , ali verovatno za mali posed i najinteresantniji. Radni napon 12V JSS, snaga 80W i u stanju je da za 1h ispumpa oko 500l vode sa oko 28m dubine. U mesecima kada je navodnjavanje najpotrebnije (jun,jul,avgust) može se računati sa sunčanim danom od oko 10 časova što može značiti 4000-5000 l vode. Ova količina nije beznačajna!
Ova zemlja zove se Srbija ali i da je Nemačka opasnost od kradljivaca svakako postoji. Zato se ceo ovaj sistem može upakovati na prikolicu pa voziti svaki dan na njivu.
Ako na njivi nema vode, stavićemo rezervoar na prikolicu pa negde na reku.
Sistem može da radi i u sažetoj varijanti samo sa akumulatorom i pumpom. Koliko može da uradi tada zavisi od kapaciteta akumulatora. Računski ako upotrebimo akumulator 66 Ah pumpa može da radi oko 10h što se opet svodi na 4000-5000l vode.
JAVITE SE,MOŽDA IMAMO REŠENJA. ZALIVATI SE MORA!